Kevään vuodenaika

19.3.2023 Joogariina

Kevät lisää vauhdilla valoa ympärillämme.  Vaikka luonto on aina jatkuvassa muutoksessa, kuten mekin, keväällä muutos on erityisen näkyvää ja voimakasta. Kevät edustaa puun elementin ja kasvun, mutta myös kasvukipujen aikaa. 

Kevät lähtee heräämään talven jälkeen. Kun talven vesielementti ravitsee puun elementin, lähtee se versomaan ja kasvamaan. Talven pitkän levon ja hiljentymisen myötä on luontevaa antaa sen kasvaa, mikä on talven saanut levätä.

Kevät on luovuuden ja uusien ideoiden versomisen aikaa – uskalla heittäytyä uuteen!

Keväällä luonto herää kohisten ja kevään myötä tuntuu luontevalta antaa myös oman luovuutensa ja ideoiden kasvaa. Tuntuu että valon lisääntyessä energiaa ja ideoita on riittää eri mittakaavassa kuin talven pimeydessä.

Moni meistä kasvattaa kotiparvekkeillaan ja -puutarhoissaan yrttejä ja muita kasveja. Keväällä vahvan kasvukauden aikaan pitää taimia esikasvatuksen jälkeen harventaa ja koulia, jotta vahvemmat voivat lähteä vahvistumaan. Sama pätee meihin ihmisiin: Ota keväällä purskahtelevat ideat ja luovuus ilolla vastaan ajatellen, ettei jokaisen idean ole tarkoituskaan jalostua valmiiksi asti. Silti niihin voi lähteä rohkeasti ja antaa kevään idearikkaan ajan viedä mukanaan. Myös kevään elementti, puu, edustaa liikettä ja talven yinisyyden ja passiivisuuden jälkeen yangia, eli tekemistä. Puu itsessäänkin kasvaa, versoo ja on jatkuvassa liikkeessä.

Kevät on kuitenkin myös vaativaa aikaa ja nopeaan kasvuun liittyy aina myös kasvukipuja. Kevään vuodenajan meridiaaniparit maksa ja sappirakko edustavatkin kiukkua, ärsyyntymistä ja jopa vihan tunteita. Sappirakon ominaisuuksiin liitetään kyky tehdä konkreettisia päätöksiä ja mennä asioissa eteenpäin. Kevät voi kaikessa energisyydessään ja vahvassa kasvussaan myös uuvuttaa vahvasti, mikä entisestään voi vahvistaa ärsyyntyneisyyden ja kiukun tunteita. Kun ideoita ja vaihtoehtoja on loputtomasti, uskalla siis myös tehdä päätöksiä, mitkä ideat saavat jatkaa ja mitkä hylkäät tai jätät odottamaan parempia aikoja, ettet ahnehdi itsellesi liikaa.

Puun vahvoissa energioissa kulkeminen ei ole helppoa. Se on usein uranuurtajan ja rajoja ylittävän ihmistyypin työtä. Liian vahva suorittaminen ja esteisiin törmääminen voi nostaa ärtymyksen pintaan. Tasapainoilu itsensä haastamisen ja levon välillä nouseekin keväällä erityisen tärkeään rooliin. Kun reipas tekeminen löytää rinnalleen myös rentouden ja luvan relata ”mailan puristamiselta”, voi edessä olla hyvinkin antoisa ja tuloksekas vuodenaika. Tämä kahtiajako toimii kaikilla elämän osa-alueilla: työ, harrastaminen sekä ihmissuhteet.

Talven jälkeen uudistuminen näkyy myös ruokalautasen vihertymisenä

Uudistuminen usein näkyy myös ruokavaliossa. Talven lämpimät pataruoat ja hyvin kypsennetyt ruoat voivat alkaa maistua tunkkaisilta ja tekee mieli syödä enemmän raikasta ja vihreää. Kehon fyysistä kasvua ja puhdistumista tukevatkin mainiosti vihreät ja raikkaat kasvikset. Kehon ja mielen puhdistaminen jopa paaston kautta voi toimia keväällä hyvin.

Maksan tasapaino näkyy lihaksista ja jänteistä – sapen epätasapaino voi tuoda lisäkiloja ja hormonitoiminnan häiriöitä 

Jos puu elementtinä edustaa liikettä, vastaa maksa elimenä kehomme liikkeestä. Liike on maksalle luontevaa, joten pidä huoli riittävästä liikunnasta. Maksa määrittelee kaikki kehomme liikkeet ja toimet. Se joko painaa kaasua tai heikentää näitä prosesseja ja liikeketjuja. Maksa säätelee kokonaiselinvoimaisuuttamme eli Qin sekä veren kiertoa elimistössä. Etenkin lihasten, jänteiden ja sidekudosten kunnon sanotaan heijastavan maksamme tasapainoa.

Sappirakko vastaa sapen tuotannosta, mitä tarvitaan mm. rasvaliukoisten vitamiinien ja rasvahappojen imeytymiseen. Sapen epätasapainotilat voivat johtaa painonnousuun, kun kehomme rasva ei pilkkoudu riittävän pieneksi ja se päättyy varastoitumaan kehoon sellaisenaan. Myös monet hormonitoiminnan häiriöt, ummetus, kilpirauhasongelmat, krooninen väsymys jne. liitetään sapen toiminnan epätasapainoon. Kevään meridiaaniparin epätasapainotilat voivat heijastua myös allergioina, lihaskramppeina, migreeneinä ja päänsärkyinä.

Kevään yin-joogaa Studio Aallossa

Ohjaan kevään vuodenajalle omistetun yin-joogan Studio Aallossa Tampereella pe 21.4. klo 18:15.

Lue lisätiedot linkistä ja ilmoittaudu mukaan!