Kevään Yin-jooga

21.3.2021 Joogariina

Kevät tuo kaikkialle valoa ja silmiinnäkyvää, voimakastakin muutosta. Kevät edustaa puun elementin ja kasvun, mutta myös kasvukipujen aikaa. 

Kevät lähtee heräämään talven jälkeen, kun talven veden elementti ravitsee puun elementin, joka lähtee versomaan ja kasvamaan. Talven pitkän levon ja hiljentymisen myötä on luontevaa antaa kaiken sen lähteä kasvamaan, mikä on talven saanut levätä.

Kevät on luovuuden ja uusien ideoiden versomisen aikaa – uskalla heittäytyä uuteen!

Keväällä luonto herää kohisten ja kevään myötä on luontevaa antaa myös oman luovuutensa ja ideoiden kasvaa. Moni meistä kasvattaa kotiparvekkeillaan ja -puutarhoissaan yrttejä ja muita kasveja. Keväällä voimakkaan itämisen ja kasvun myötä pitää taimia harventaa ja koulia, jotta vahvemmat voivat jatkaa kasvuaan ja se kuuluu asiaan. Ota siis myös keväällä purskahtelevat ideat ja luovuus ilolla vastaan ajatellen, ettei kaiken kuulukaan onnistua eikä kaikkien ideoiden jatkaa kasvuaan alun spurtin jälkeen. Silti niihin voi lähteä rohkeasti ja antaa kevään idearikkaan ajan viedä mukanaan. Myös kevään elementti, puu, edustaa liikettä ja talven yinisyyden ja passiivisuuden jälkeen yangia, eli tekemistä. Puu itsessäänkin kasvaa, versoo ja on jatkuvassa liikkeessä.

Kevät on kuitenkin myös vaativaa aikaa ja vahvaan kasvuun liittyy aina myös kasvukipuja. Kevään vuodenajan meridiaaniparit maksa ja sappirakko edustavatkin kiukkua, ärsyyntymistä ja jopa vihan tunteita. Sappirakon ominaisuuksiin liitetään vahvasti kyky tehdä konkreettisia päätöksiä ja mennä eteenpäin. Kevät voi kaikessa energisyydessään ja vahvassa kasvussaan myös uuvuttaa vahvasti, mikä entisestään voi vahvistaa ärsyyntyneisyyden ja kiukun tunteita. Kun ideoita ja vaihtoehtoja on loputtomasti, uskalla siis myös tehdä päätöksiä, mitkä ideat saavat jatkaa ja mitkä hylkäät tai jätät odottamaan parempia aikoja, ettet ahnehdi kevään energioissa itsellesi liikaa.

Puun vahvoissa energioissa kulkeminen ei ole helppoa. Se on usein uranuurtajan ja rajoja ylittävän ihmistyypin työtä. Liian vahva suorittaminen ja esteisiin törmääminen voi nostaa keväisiä kiukun tunteita. Tasapainoilu itsensä haastamisen ja levon välillä nouseekin keväällä tärkeään rooliin. Kun reipas tekeminen löytää rinnalleen myös rentouden ja luvan relata ”mailan puristamiselta”, voi edessä olla hyvinkin antoisa ja tuloksekas vuodenaika. Tämä kahtiajako toimii kaikilla elämän osa-alueilla: työ, harrastaminen sekä ihmissuhteet.

Talven jälkeen uudistuminen näkyy myös ruokalautasen vihertymisenä

Uudistuminen usein näkyy myös ruokavaliossa. Talven lämpimät pataruoat ja hyvin kypsennetyt ruoat voivat alkaa maistua tunkkaisilta ja tekee mieli syödä enemmän raikasta ja vihreää. Kehon fyysistä kasvua ja puhdistumista tukevatkin mainiosti vihreät ja raikkaat kasvikset. Jopa paaston kautta puhdistuminen voi toimia keväällä hyvin.

Maksan tasapaino näkyy lihaksista ja jänteistä – sapen epätasapaino voi tuoda lisäkiloja ja hormonitoiminnan häiriöitä 

Jos puu elementtinä edustaa liikettä, myös maksa elimenä vastaa kehomme liikkeestä. Ja maksa itsessään myös tarvitsee liikuntaa, joten pidä huoli riittävästä liikunnasta keväällä. Maksa määrittelee kaikki kehomme liikkeen ja ketjuttuneet toimet. Se joko painaa kaasua tai heikentää näitä prosesseja ja liikeketjuja. Maksa säätelee kokonaiselinvoimaisuuttamme eli QI:n kiertoa elimistössä, samoin verenkiertoa. Etenkin lihasten, jänteiden ja sidekudosten kunnon sanotaan heijastavan maksamme tasapainoa.

Sappirakko vastaa sapen tuotannosta, mitä tarvitaan mm. rasvaliukoisten vitamiinien ja rasvahappojen imeytymiseen. Sapen epätasapainotilat voivat myös johtaa painonnousuun, kun kehomme rasva ei pilkkoudu riittävän pieneksi ja se päättyy varastoitumaan kehoon sellaisenaan. Myös monet hormonitoiminnan häiriöt, ummetus, kilpirauhasongelmat, krooninen väsymys jne. liitetään sapen toiminnan epätasapainoon. Kevään meridiaaniparin epätasapainotilat voivat heijastua myös allergioina, lihaskramppeina, migreeneinä ja päänsärkyinä.

Kevään yin-joogaa hoitaa maksan ja sappirakon meridiaanilinjoja

Tämä 100-minuuttinen yin-tunti on käytössäsi ja rajoituksetta toistettavissa 10.6.2021 asti. Saat ostotapahtuman jälkeen sähköpostiisi kuitin, jossa on linkki tunnille. Harjoituksen hinta on 10€ (sis. alv 24%) ja voit tehdä niin monta kertaa kuin haluat. Tunti on tallenne keväältä 2020.

Voit lunastaa yin-matkan itsellesi:

– MobilePay-maksu numeroon 33051 (Joogariina)
– Holvin verkkokaupasta: https://holvi.com/shop/joogariina/
– mobiililiikuntaeduin (Smartum, ePassi, EazyBreak, Edenred), maksu toimipaikkaan Joogariina

Jos maksat MobilePaylla tai liikuntaeduin, laitathan kuitin joko 040-8444235 tai riina@joogariina.fi, niin lähetän sinulle linkin tunnille. Holvi-ostoksista saat linkin tunnille maksukuitissasi.

Yin-jooga on matka kehon hiljaisten viestien äärelle.

Yin-jooga sopii kaikille. Se on joogaharjoitus, jossa kehon ja mielen annetaan levähtää. Jooga-asennot ovat pitkäkestoisia ja tärkeintä on löytää hengitys ja rentoutuminen kussakin asanassa. Rentouden ja pysähtymisen kautta kohdistetaan lempeää painetta tai venytystä kehon meridiaaneille. Rentoutuessaan hermosto sopeutuu asanaan ja usein sen myötä tuntee, miten keho antautuu ja ”sulaa”. Asanasta poistumisen jälkeen on usein helppo huomata, millä tavoin meridiaanilinjat ovat auki ja kehossa tuntuu miellyttävä ”kohina”.
Yin-jooga on erinomaista vastapainoa arjen tekemiselle ja aikatauluille, sekä yksipuolisen liikunnan ja työasentojen sekä iän jumittamalle keholle. Yin-jooga on matka kehon hiljaisten viestien äärelle.